Jouke Heringa – kennis liaison – vertelt

Kennismakingsgesprek met Jouke Heringa, kennis liaison Delta Platform.

Alle nieuwsberichten

‘De tuin heeft er nog nooit zo keurig bij gelegen’, zegt Jouke Heringa (60) uit Middelburg. De geboren Zeeuw houdt redelijk wat quality time over nu hij noodgedwongen thuis werkt vanwege de coronacrisis. Het liefst houdt hij dertig ballen tegelijk in de lucht. Naast gelegenheidshovenier, muzikant en fervent sporter is hij in het dagelijks leven kennis liaison van Delta Platform, senior lecturer en senior researcher aan de HZ.

Dit is een uitzonderlijke tijd, maar hoe ziet een normale werkweek er voor jou uit?

Erg gevarieerd. Ik werk twee dagen in de week voor Delta Platform. Eén dag in de week geef ik les. Eén dag coördineer ik de internationalisering activiteiten, waaronder onze samenwerking met China en één dag in de week houd ik me bezig met onderzoek naar aquacultuur.

Wat voor studie heb je gevolgd?

Na het VWO ben ik biologie gaan studeren in Utrecht. Ik ben afgestudeerd in aquatische ecologie bij de Universiteit van Amsterdam.

Was je dan zo’n jongetje dat met een schepnetje langs slootjes struinde?

Inderdaad. Ik ben geboren en getogen in Zierikzee, aan de Oosterschelde. Van mijn 12e tot mijn 18e was ik lid van de Nederlandse Jeugdbond van Natuurstudies, die dit jaar 100 jaar bestaat. Elke zaterdag gingen we naar buiten en in de vakanties op kamp naar de Waddeneilanden, Noord-Frankrijk of de Biesbosch. Op die manier ontwikkelde zich mijn voorliefde voor de natuur. Een leerzame tijd. Ik ontdekte dat elk beestje en plantje een verhaal heeft en was daar heel nieuwsgierig naar. Ook organiseerden we zelf onze excursies en kampen en op mijn 14e kookte ik al voor een grote groep mensen.

Van die voorliefde voor de natuur heb je je werk gemaakt. Heb je daarnaast nog hobby’s?

Veel zelfs. Hongaarse dans samen met mijn partner Hedy. Ook bespeel ik verschillende instrumenten, waaronder accordeon in een wereldmuziekorkest met een repertoire van klezmermuziek, Ierse muziek en muziek uit de Balkan. Afgelopen week hebben we nog op de binnenplaats van een verzorgingstehuis een optreden gegeven. En ik fiets buitenproportioneel veel kilometers, in zo’n strak lycra pakje.

Haal je veel energie uit je werk?

Zeker! Ik hou me graag bezig met maatschappelijke vraagstukken die om oplossingen vragen. Om tot antwoorden te komen verbind ik partijen met elkaar. Eerst zoek ik waar

de nodige expertise en kennis zit en hoe we samen tot antwoorden kunnen komen. Daarnaast leg ik verbindingen tussen praktijkgericht onderzoek en onderwijs. Hogescholen zijn er niet alleen om mensen op te leiden, maar ook om organisaties en het regionale bedrijfsleven te steunen bij het voorbereiden op de toekomst, voor zover dat mogelijk is. Elke keer kijk ik naar hoe we studenten en medewerkers kunnen inzetten en hoe we verbindingen kunnen leggen met andere hogescholen, kennisinstituten en wetenschappelijke instellingen.

Wat je dus doet is uitsluitend praten en overleggen?

Absoluut niet. Ik vind dat een samenwerking op een gegeven moment wel tot iets concreets moet leiden. Een onderzoek, een project of een andere actie. Dan word ik pas enthousiast. Een goed voorbeeld daarvan is de cursus Delta Expert. Een crash course voor professionals die hun kennis over de Zuidwestelijke Delta willen aanvullen, actualiseren of nieuwe kennis willen opdoen. De cursus hebben we in elkaar gezet omdat we ontdekten dat professionals die van buiten Zeeland komen, of mensen die van baan veranderen, vaak de nodige achtergrondinformatie missen. Zo weten sommigen bijvoorbeeld niet dat de Grevelingen ooit géén meer was en dat de aanwezigheid van zoet water op bepaalde plekken mede afhankelijk is van de ontstaansgeschiedenis van de provincie. Of dat er een O-woord bestaat: Ontpolderen, en dat dat in Zeeland zeer gevoelig ligt. De cursus ligt klaar en gaat het komende studiejaar draaien.

Wat is tot nu toe je leukste project?

Het project Zilte Productie, praktijkgericht onderzoek met innovatieve schelpdierkwekers in de delta en andere kennispartners als Wageningen Marine Research (WMR). Ik krijg veel energie van het samenwerken met ondernemers die voedsel produceren en werken met de natuur. Veel aquacultuurondernemers willen hun wijze van kweken verder verbeteren maar lopen tegen allerlei kennisvragen aan. Het geeft voldoening ze daarbij te adviseren. Soms leveren projecten niet direct een concreet product op. Toch vinden ondernemers het nog steeds de moeite waard te participeren, vaak alleen al vanwege het netwerk dat ze opbouwen.

Bij welke projecten ben je op dit moment betrokken?

Zeewierkwekers zoeken ruimte om te kweken. Een deel van de ruimte in de Oosterschelde en de Grevelingen is in gebruik voor hangcultuurmossels. De kwekers hangen de beschikbare kweekruimte niet helemaal vol lijnen, omdat er anders te veel mossels op een oppervlak leven en er niet voldoende voedsel is. Ongeveer 30 procent van het beschikbare oppervlak wordt niet gebruikt. Daar zou je zeewier kunnen hangen. Samen met vijf zeewierkwekers en mosselkwekers gaan we vanaf september op drie locaties uitzoeken in hoeverre die teelten elkaar versterken of juist in de weg zitten. Daarnaast ben ik betrokken bij de Vlaams-Nederlandse samenwerking. Met name het concreter maken van dit onderzoeksprogramma rondom water, voedsel, energie en de daarbij horende sociale innovatie. Ook zit ik in een project over samenwerken in de groene delta. Daarin gaan onder andere Scalda, HZ en HAS samen opleidingen opzetten rondom marine biologie en aquacultuur. Een ander groot samenwerkingsverband waarbij ik betrokken ben is het Living Lab Schouwen Duiveland.

Waar ligt je ambitie?

We zijn al een eind op weg, maar mijn ambitie is om met de HZ en het Delta Platform een kwaliteitsslag te maken door onderwijs te koppelen aan nóg meer praktijkonderzoek.

Ten slotte, wat wil je je studenten meegeven?

Leer vooral gebruik te maken van de kennis en ervaring van mensen om je heen. Luister goed, stel kritische vragen, wees kritisch op jezelf en bovenal: blijf idealistisch!